Kanser hastalarını ve doktorları buluşturan kongre

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi, Antalya Meme Hastalıkları Derneği, Pittsburgh Üniversitesi iş birliği ile Türkiye’de ilk defa düzenlenen Meme Hastalıkları Kongresi, AKM’de yapıldı. Kongrede uzmanlar meme kanserinde erken teşhisin önemi ve hastalıkla mücadele yöntemlerini anlattı.

Büyükşehir Belediyesi’nin Kanser Okulu etkinliği çerçevesinde gerçekleştirilen kongrenin açılışına Antalya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Mustafa Özdoğan, Prof. Dr. Sevil Bavbek, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vahit Özmen, Akdeniz Üniversitesi’nden Genel Cerrah Prof. Dr. Cumhur Arıcı ve Pittsburgh Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ender Kurt ile yaklaşık 500 meme kanseri tedavisi görmüş hasta katıldı.

TÜRKİYE'DE İLK
Açılış konuşmasını yapan Antalya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Mustafa Özdoğan, Antalya'nın ev sahipliği yaptığı kongrenin Türkiye'de meme kanseri bilinçlendirme organizasyonu olarak bir ilk olduğunu dile getirdi. Özdoğan, “Yaklaşık 16 uzman araştırmacının katılımıyla gerçekleşen sempozyumda, meme kanserinde erken teşhis ve tedavisiyle ilgili hasta ve vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz” dedi.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ
Katılımcılara meme kanserini anlatan Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sevil Bavbek  “Kadınlarımız ne yazık ki meme kanseri konusunda yeterli bilgiye sahip değiller. Çevresinden edindiği çok sayıda yanlış ve kirli bilgi yüzünden hasta çoğu zaman psikolojik olarak da rahatsızlanmaktadır. Meme kanseri günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır. Önemli olan yakalanma riski olan kadınların sürekli kontrole gitmeleridir. Bu noktada erken tanı çok önemlidir” dile konuştu.
Gelişmekte olan ülke vatandaşlarının kansere yakalanma oranlarındaki artışın diğer ülkelere oranla daha fazla olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Vahit Özmen, buna sebep olarak batı tarzı beslenme alışkanlıklarını ve obeziteyi gösterdi.

MAMOGRAFİ ÇEKTİRİN
Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cumhur Arıcı ise, meme kanserinde erken tanıya dikkat çekti. 20 yaşından itibaren her kadının 1-3 yıl arasında en az yılda bir kere, 40 yaş üzeri kadınların ise her yıl mamografi çektirmesi gerektiğini belirten Arıcı, erken tanının hem doktorun hem de hastanın işini daha kolay hale getirdiğini söyledi. Meme dokusunda yabancı bir kitlenin elle muayeneyle tespit edilebileceğini kaydeden Arıcı, meme cildi portakal kabuğu görünümünde olanların, meme başında akıntısı olanların, lenf bezlerinde şişlik olanların zaman kaybetmeden doktora gitmelerini ve mamografi çektirmelerini önerdi.